Becommer.com

Tıklayın Sizi Arayalım

Sizi Arayalım, Ücretsiz Bize Danışın

Doğru hedef, kaynak, strateji ve yöntem ile hızlı, hatasız ve yüksek başarı. Yol haritanızı çizelim, ürünlerinizi dünyaya satmaya başlayın.


SEO İçin Anahtar Kelime Sıralama Kontrolü Nasıl Yapılır

 Anahtar Kelime Sıralama Kontrol Cihazı Kullanma

İzlenmeyen bir SEO kampanyası yarım kalmış demektir. SEO çalışmalarınızın doğru yönde ilerleyip ilerlemediğini belirlemek istiyorsanız Google anahtar kelime sıralamalarınızı takip etmek hayati önem taşır.

Hedef anahtar kelimeleriniz için sürekli olarak üst sıralarda yer almak, içeriğinizin hedef kitlenizde yankı bulduğunu ve uyguladığınız SEO taktiklerinin başarılı olduğunu kanıtlar.

Daha da önemlisi, bu aynı zamanda bol miktarda trafik çektiğiniz anlamına gelir.

Google anahtar kelime sıralamalarınızı takip etmenin iki yolu vardır:

Bir SEO aracı kullanmak

Manuel olarak devam etmek

Bu kılavuzda her iki yöntemi de açıklayacağız.

Anahtar Kelimelerinizi Neden Takip Etmelisiniz?

Anahtar kelime sıralamalarınızı takip etmek, SEO performansınızı değerlendirmek, çevrimiçi görünürlüğünüzü ölçmek ve rakip analizi yapmak için çok önemlidir.

En çok trafik çeken ve çekmeyen anahtar kelimeleri belirleyerek SEO stratejinizin ayarlanması gereken alanlarını tespit edebilirsiniz.

Ortaya çıkan ve mevcut trendleri belirlemek

Web kullanıcılarının ilgi alanları ve arama eğilimleri önemli ölçüde dalgalanabilir. Bunun bir yan ürünü olarak anahtar kelime sıralamalarınız da değişebilir.

Ortaya çıkan bu trendleri takip etmek için sıralamalarınızı takip etmeniz gerekir.

Ayrıca, anahtar kelime sıralamalarınızı analiz etmek, belirli bir konunun mevcut popülerliğini belirlemenize de yardımcı olur.

Hedef anahtar kelimelerinizden birinin özellikle iyi performans gösterdiğini fark ediyorsanız, bu konu etrafında daha fazla içerik oluşturmanız gerektiğinin iyi bir göstergesidir.

Öte yandan, hedef anahtar kelimelerinizden biri veya daha fazlası için çok iyi bir sıralama elde edemediğinizi fark ederseniz, bunun nedenini bulmanız gerekir.

Bazı nedenleri bunlar olabilir:

Geçmiş doygunluk – Odaklandığınız anahtar kelime artık trend değilse veya talep görmüyorsa, insanlar artık aktif olarak bu kelimeyi aramıyor olabilir. Örneğin, bir spor sitesi işlettiğinizi ve “Super Bowl” anahtar kelimesine odaklandığınızı düşünün. Büyük maç yaklaşırken dikkat çekmek için harikadır, ancak Super Bowl bittiğinde ilgi düşer. Bu, etkinlik dışında daha az kişinin Super Bowl ile ilgili içerik aradığı anlamına gelir ve bu da arama etkinliğinde düşüşe neden olur.

Mevsimsel değişimler: Bazı anahtar kelimelerin popülerliği yılın zamanına veya mevsimlere göre değişir. Örneğin, Noel veya yaz ile ilgili anahtar kelimeler, mevsimler değiştikçe doğal olarak arama hacminde değişiklikler görür ve bu da performanslarını etkileyebilir.

Rakip analizi

Anahtar kelime sıralamalarınızı izlediğinizde, hedeflediğiniz aynı anahtar kelimeler için hangi web sitelerinin ve rakiplerin sıralamada yer aldığını belirleyebilirsiniz. Bu bilgiler, SERP’lerdeki rekabet ortamına ilişkin değerli bilgiler sağlar.


Hedeflediğiniz aynı anahtar kelimeler için çok sayıda köklü ve yetkili web sitesinin yarıştığını fark ederseniz, bu anahtar kelimeler için sıralama yapmaya çalışmak önemli bir zorluk oluşturabilir.

Anahtar kelime sıralamalarınızı rakiplerinizinkiyle karşılaştırmak, kendi performansınızı onlarınkiyle kıyaslamanıza olanak tanır. Karşılaştırmada nerede durduğunuzu görebilir ve sıralamalarınızı ve genel SEO stratejinizi iyileştirmek için gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz.

ROI ölçümü(Return on investment)[Yatırım Getirisi]

Anahtar kelime sıralamaları web sitesi trafiği, dönüşümler ve gelirle ilişkilidir. Dolayısıyla, sıralamalarınızı dönüşüm ve trafik verilerinizle çapraz analiz ederek hangi anahtar kelimelerin sizin için iyi çalıştığını ve hangilerinin çalışmadığını belirleyebilirsiniz.

Kısacası, hedeflediğiniz anahtar kelimelerden iyi bir yatırım getirisi (ROI) elde edip etmediğinize dair size tam bir genel bakış sunar.

İçerik optimizasyonu

Anahtar kelime sıralamalarınızı takip etmek, iyi performans gösteren ve göstermeyen sayfaları belirlemenizi sağlayacaktır. Belirli anahtar kelimelerin kötü sıralandığını fark ederseniz, bunun nedeni sayfadaki içerik olabilir.

Bu durumda, iyileştirilmesi gereken alanları belirlemek için kapsamlı bir içerik denetimi yapmanız gerekir. İçeriğinizi analiz ederken aşağıdakilere dikkat etmelisiniz:

İçerik kalitesi

İnce veya düşük kaliteli içerik, sıralama şansınızı olumsuz etkileyebilir. İçeriğinizin iyi yazılmış olduğundan ve okuyucularınıza önemli bir değer sağladığından emin olmanız gerekir.

Bunun da ötesinde, anahtar kelime doldurmaktan kaçının. Bu, içeriğinizin kalitesini düşürecek ve hedef kitlenizi caydıracaktır.

Hedefiniz, kitlenizin ilgisini çekecek ve sayfanızda daha uzun süre kalmaya istekli olmalarını sağlayacak kadar büyüleyici içerikler oluşturmak olmalıdır. Bu, Google’ın web sayfalarının kalitesini değerlendirmek için kullandığı kullanıcı deneyimi sinyallerinden yalnızca biri olan hemen çıkma oranınızı düşürecektir.

Sayfanızın hemen çıkma oranı yüksekse, bu Google için iyi bir sinyal değildir ve sonuç olarak, sayfanın hedeflediği anahtar kelime için kötü bir sıralama elde edersiniz.

Anahtar kelime alaka düzeyi ve arama amacı

Belirli anahtar kelimelerde iyi bir sıralama elde etmek için içeriğinizin bu anahtar kelimelerin ardındaki arama amacıyla sorunsuz bir şekilde uyumlu olması gerekir. İçeriğiniz kullanıcıların aradıklarına doğrudan hitap etmiyorsa, Google gibi arama motorları bunu alakalı bir sonuç olarak değerlendirmeyecektir.

Anahtar kelimenin kullanımına bağlı olarak, arama motorları normalde bir anahtar kelimenin arkasındaki arama amacını belirleyebilir ve buna göre arama sonuçlarıyla eşleştirebilir.

Dolayısıyla, her zaman unutmayın, önemli olan yalnızca hedeflediğiniz anahtar kelimeler değil, içeriğinizin kullanıcının sorgusunu ne kadar iyi karşıladığıdır.

Örneğin, bir kullanıcının “oyun oynamak için en iyi dizüstü bilgisayarları” aradığı bir senaryoyu düşünün. Bu sorgu, kişinin incelemeler, teknik özellikler ve öneriler de dahil olmak üzere oyun dizüstü bilgisayarları hakkında bilgi aradığını açıkça gösterir.

Ancak, “oyun oynamak için en iyi dizüstü bilgisayarlar” anahtar kelimesi için bir sayfa oluşturduysam, ancak sayfadaki içerik yalnızca genel bilgisayarlar ve programlama dilleri hakkında temel bilgiler sunuyorsa, kullanıcının arama amacı ile gerçek içerik arasında önemli bir kopukluk yaratır. Bu da kötü bir kullanıcı deneyimine yol açar.

Kullanıcıların sayfayı terk etmesi ve başka bir yerde bilgi araması muhtemeldir.

Bununla birlikte, bir anahtar kelimenin ardındaki arama amacını nasıl belirlersiniz?

Dört ana tür vardır. Bunlar

  • Bilgilendirici
  • Navigasyonal
  • İşlemsel
  • Ticari

Bazı arama terimlerini kategorize etmek kolaydır. Örneğin, “ne…” ile başlayan anahtar kelimeler normalde bilgi amaçlıyken, “satın al…” ile başlayan arama terimleri normalde işlem amaçlıdır.

Ancak, arama amacını anlamanın biraz daha zor olduğu durumlar olabilir. Bu gibi durumlarda, herhangi bir anahtar kelimenin ardındaki amacı anlamanıza yardımcı olması için Semrush’ın Anahtar Kelime Genel Bakış aracını kullanmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Aracı şu şekilde kullanabilirsiniz. Ana menüden “Anahtar Kelimeye Genel Bakış ”a tıklayın:

…ve anahtar kelimenizi girin. Örneğin, Paleo diyeti:

“Ara” düğmesine bastığınızda, arama amacını da içeren anahtar kelimeye genel bir bakış sunulur:


Gördüğünüz gibi Semrush, bu anahtar kelimenin arkasındaki amacın bilgi amaçlı olduğunu gösteriyor. Bu, kullanıcıların muhtemelen paleo diyeti hakkında paleo diyeti nedir, nasıl çalışır vb. gibi bilgiler aradığı anlamına gelir.

Yerel ve Uluslararası SEO

Yerel SEO

Yerel SEO, yerel bölgenizdeki müşterileri çekmek için çevrimiçi varlığınızı optimize etmeye odaklanır.

İşte yerel SEO için anahtar kelime sıralamalarınızı izlemenin neden önemli olduğu:

Yerel görünürlük – Sıralamalarınızı takip ederek işletmenizin doğru yerel arama sorgularında göründüğünden emin olabilirsiniz. Kısacası, bölgenizdeki biri sunduğunuz bir ürün veya hizmeti ararsa, en üst sonuçlarda göründüğünüzden emin olmak istersiniz. Bu, potansiyel müşterilerin rakipler yerine işletmenizi tercih etme olasılığını önemli ölçüde artıracaktır.

Rakip analizi – Yerel sıralamalarınızı izleyerek rekabetiniz hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bu, rakiplerinizin kim olduğunu, hangi anahtar kelimeleri hedeflediklerini ve onlara karşı nasıl bir performans sergilediğinizi öğrenmeyi içerir.

Performans ölçümü – Sıralamaları takip etmek, yerel SEO çalışmalarınızın ne kadar etkili olduğunu ölçmenizi sağlar. İzleme olmadan neyin işe yarayıp neyin yaramadığını belirlemek zordur. Elde edeceğiniz bilgiler, hangi yerel anahtar kelimelerin en fazla trafiği ve dönüşümü sağladığını belirlemenize olanak tanır.

Uluslararası SEO

Uluslararası SEO, çevrimiçi varlığınızı dünya çapında bir kitleye genişletmekle ilgilidir.

Web siteniz birden fazla bölgedeki kitlelere hizmet veriyorsa, her bir bölgedeki anahtar kelime sıralamalarınızı takip etmek çok önemlidir. Bu, uygun anahtar kelimeleri etkili bir şekilde hedeflemenizi ve içeriğinizi her bir benzersiz kitlede yankı uyandıracak şekilde optimize etmenizi sağlar.

Bunun da ötesinde, sıralamalarınızı takip etmek size hedef pazarlarınızdaki rekabet düzeyi ve başarı potansiyeli hakkında değerli bilgiler sağlayabilir.

Bir Google algoritma güncellemesi gerçekleştiğinde

Anahtar kelime sıralamalarınızda günlük olarak küçük iniş çıkışlar olacaktır. Ancak bazı zamanlar büyük düşüşler veya yükselişler görürsünüz. Bu gibi durumlarda, Google’ın algoritmasında büyük bir güncelleme yapmış olma ihtimali yüksektir.

Google algoritmasını yılda 500’den fazla kez günceller. Bu da bazı günlerin birden fazla algoritma güncellemesine sahne olduğu anlamına gelir.

Ancak her algoritma güncellemesi sıralamanızı etkilemeyecektir. Bu nedenle, sıralamalarınız olumsuz etkilendiğinde sizi uyaracak bir araca ihtiyacınız olacaktır.

Semrush, Google algoritma güncellemelerini sizin adınıza takip eden Sensor adlı kullanışlı bir araca sahiptir. Bununla da kalmıyor, bu güncellemeleri web sitenizle karşılaştırıyor ve size bir oynaklık puanı veriyor.

Bu 1-10 arası puan, web sitenizin Google’ın sık güncellemelerine karşı ne kadar değişken olduğunu bilmenizi sağlar.

Puanınız ölçeğin üst tarafındaysa, gerçek bir kayıp yaşayıp yaşamadığınızı görmek için anahtar kelimelerinizi analiz etmenizi tavsiye ederim.

Bunu ayarlamak için sol taraftaki menüde bulunan “Sensör ”e tıklayın:


Sensör’da alan adınızı ayarladıktan sonra, kontrol paneli aşağıdaki gibi görünmelidir:


Ardından, “Kişisel Puan” üzerine tıklayın:

Ardından, “Projeler ”den alan adınızı seçin. Seçtikten sonra, alan adınızın son 30 gün içindeki dalgalanmasını inceleyebileceksiniz:


Gördüğünüz gibi, örnekteki site 0,5 gibi düşük bir dalgalanma puanına sahip, yani sıralamalarının önemli ölçüde dalgalanma ihtimali düşük.

Google’da Anahtar Kelime Sıralamanızı Nasıl Takip Edebilirsiniz?

Google’daki anahtar kelime sıralamalarınızı takip etmek söz konusu olduğunda, önereceğim iki ana yöntem vardır: Google Search Console ve Semrush gibi SEO araçlarını kullanmak ve manuel yöntem.

Manuel yöntem

En basit ve açık yöntem olduğundan, önce manuel yöntemi ele almak mantıklıdır.

Manuel yöntem, SERP’leri kendiniz analiz etmeyi ve sayfalarınızın belirli anahtar kelimeler için nerede sıralandığını belirlemeyi içerir.

Ancak, ne kadar “kolay” olursa olsun, birçok kişi bu yöntemi hala yanlış uygulamaktadır.

Tek yapmanız gerekenin Google’a gitmek ve anahtar kelimenizi yazmak olduğunu düşünebilirsiniz. Örneğin, “backlink nedir” şeklinde bir arama yaptığınızda karşınıza çıkan sonuç şu şekildedir:


Buradan, şu anda anahtar kelime için backlinko sitesi 1. sıradaymış gibi görünüyor, ancak gerçekten 1. sırada mı?

Bu sonuçlar size Google’da nasıl sıralandığınıza dair bazı bilgiler sunsa da, bu sonuçların ortalama bir Google kullanıcısının bulacağı sonuçlar olmadığını unutmamak önemlidir.

İşte Google’ın arama sonuçlarınızın bir başkasınınkinden farklı olmasının nedeni:

Dolayısıyla, konum, zaman, dil ve cihaz türü ortalama bir Google kullanıcısının gördüğü arama sonuçlarını doğrudan etkileyebilirken, sonuçlar kullanıcının arama geçmişinden de etkilenebilir.

SERP’leri en tarafsız haliyle (yani, kullanıcının arama geçmişinden etkilenmeyen SERP’ler) görüntülemek için, özel modda bir Google araması yapmanız gerekir.

Bunu yapmak için önce bir “Gizli” veya “Yeni Özel Pencere” açmanız gerekir.

Ardından, kaçıncı sırada olduğunuzu kontrol etmek istediğiniz bir anahtar kelimeyi arayın.

Örneğin, “backlinks” için arama yapalım:


Şu anda Gizli modda arama yaptığım göz önüne alındığında, Semrush’ın SERP’lerde gerçekte bulunduğu yer burası (3. konum).

Şimdi, aynı anahtar kelimeyi normal tarayıcı modunda aradığınızda ne olduğuna bakın:


…Semrush 4. sıraya düştü.

Görünen SERP’lerde büyük ayarlamalar fark edebilirsiniz. Ya da hiçbir ayarlama görmeyebilirsiniz. Her iki durumda da, Gizli modu kullanırken SERP konumları hakkında daha net bir resim elde edeceksiniz.

Bunun nedeni, Google’ın Gizli moddayken arama geçmişinizi takip etmemesidir. Bu, arama geçmişinizin size sunulan sonuçları manipüle edemeyeceği anlamına gelir.

Bu nedenle, manuel yöntemi kullanırken, size daha doğru okumalar sağlamak için her zaman Gizli modu kullanmanızı tavsiye ederim.

Ancak, mevcut anahtar kelime sıralama konumunuzu öğrenmeniz gerektiğinde her zaman manuel yöntemi kullanmanızı tavsiye etmeyiz.

Yalnızca bir avuç hedef anahtar kelimeye sahip yeni bir web siteniz varsa, elbette manuel yöntem mantıklıdır. Ancak, yüzlerce hedef anahtar kelime içeren büyük bir siteyle uğraşıyorsanız, manuel yöntemi uygulamak çok zaman alıcı olacaktır.

Daha doğru ve verimli bir takip için Google Search Console (bütçeniz kısıtlıysa) ya da Semrush kullanmanızı öneririm.

Google Search Console ile Anahtar Kelime Sıralamalarınızı Takip Etme

Anahtar kelime sıralamalarınızı takip etmek için Google Search Console’u (GSC) kullanmak manuel yoldan çok daha hızlıdır.

Ayrıca, harici bir SEO aracı (Semrush gibi) için bütçeniz yoksa, ücretsiz olduğu için GSC’yi kullanmanızı tavsiye ederim.

Aracı kullanmadan önce sitenizin kurulu olduğundan emin olmanız gerekiyor. Nasıl yapılacağını bilmiyorsanız GSC’ye nasıl başlayacağınıza dair bir rehberim var. Unutmayın, her şeyi ayarladıktan sonra yeterli veriyi toplamak için yaklaşık 30 gün beklemeniz gerekecek.

Yeterli veri toplandıktan sonra, “Performans” bölümünde bulacağınız “Arama sonuçları ”na tıklayın:

Ortalama Pozisyon’a tıklayın


Ortalama pozisyon, seçtiğiniz zaman dilimi içinde alan adınızın belirli arama terimleri için kabaca nerede göründüğünü gösterir.

Aşağı kaydırırsanız, aşağıda bir tablo göreceksiniz. Bu tablo, sitenizin sıralamada yer aldığı anahtar kelimeleri ve bunların ortalama konumlarını gösteren “Sorgular” olarak önceden ayarlanmış olacaktır:

Belirli bir anahtar kelimeye tıklarsanız, örneğin “içerik yazımı”:


Çizgi grafiği, son üç aydaki anahtar kelime sıralama geçmişinizi gösterecektir.


Tarihlerinizi ayarlamak isterseniz, “Tarih: Son 3 ay” seçeneğine tıklayın:


Bu size aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç tarih aralığı seçeneği sunacaktır:


“Karşılaştır” sekmesine tıklarsanız, sıralamalarınızı bir önceki dönemin sıralamalarıyla karşılaştırabilirsiniz. Örneğin, son 3 ayı önceki 3 ayla karşılaştıracağız:


Uygula’ya tıkladıktan sonra iki tarih aralığını karşılaştırabileceksiniz. Bu sayede, söz konusu zaman aralığında sıralamalarınızın nasıl iyileştiğini veya düştüğünü daha net bir şekilde görebilirsiniz.


Bu raporları dışa aktarmanız gerekirse, sağ üstteki “Dışa Aktar” düğmesine basarak bunu kolayca yapabilirsiniz:


Genel olarak, GSC verimli ve ücretsizdir. Bununla birlikte, sınırlamaları da vardır.

Örneğin, platform yalnızca belirli anahtar kelimeleri izlemenize izin verebilir. GSC’nin listelediği anahtar kelimelere bağlı kalmak zorundasınız; belirli anahtar kelimeler için izleme ayarlayamazsınız. Ancak bunu Semrush’ın Pozisyon İzleme aracı ile yapabilirsiniz.

Anahtar kelime sıralamalarınızı takip etmek için Semrush’ı kullanma

Semrush, anahtar kelime sıralamalarınızı birkaç farklı şekilde takip etmek için kullanılabilen çok işlevli bir SEO aracıdır.

Pozisyon İzleme aracı ile anahtar kelimeleri seçebilirsiniz ve araç sıralama pozisyonlarınızın nasıl değiştiği konusunda sizi periyodik olarak güncelleyecektir.

Bunu yapmak için Pozisyon İzleme’ye tıklayın:


Alan adınızı yazın ve “İzlemeyi ayarla” düğmesine tıklayın:


“Hedefleme” bölümünde arama motorunu, cihazı ve konumu seçmeniz gerekir:


İşiniz bittiğinde, bu pencerenin altındaki “Anahtar Kelimelere Devam Et” seçeneğine tıklayın.

Bir sonraki bölümde, izlemek istediğiniz anahtar kelimeleri yapıştırın ve “Anahtar kelimeleri kampanyaya ekle” düğmesine tıklayın:


Girdiğiniz anahtar kelimeler daha sonra “Kampanyaya eklendi” bölümünün altında görünecektir:

Otomatik raporlar almak isterseniz, “Haftalık sıralama güncellemelerini bana e-posta ile gönder” seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

Bu, sıralama pozisyonlarınızdaki herhangi bir değişiklikten haberdar olmanızı sağlayacaktır.

İşiniz bittiğinde, “İzlemeye Başla ”ya tıklayın.

Sonraki sayfada “Genel Bakış” sekmesine tıklayın:


Ardından, sayfanın en altına inin; burada izlemek için seçtiğiniz anahtar kelimelerle ilgili verileri göreceksiniz:

Bu, bir hafta önceki sıralamalarına kıyasla mevcut konumlarını içerir:


“Fark” sütununda, her bir anahtar kelime için konumlarınızdaki değişiklikleri görebilirsiniz:

Örneğin, “seo stratejisi” anahtar kelimesi için backlinko nun 1 sıra yükseldiğini görebiliriz.

Sıralama geçmişinizi nasıl karşılaştırabilirsiniz?

Konum İzleme aracında, anahtar kelime sıralamalarınızın zaman içinde nasıl değiştiğini de inceleyebilirsiniz.

Bunu yapmak için sağ üst taraftaki tarih seçeneğine tıklayın:


Burada, sıralamalarınızın farklı zaman dilimlerinde, örneğin son 60 günde nasıl değiştiğini görmeyi seçebilirsiniz:


Daha sonra pozisyon değişikliklerini “Genel Bakış” sayfasının ilerleyen kısımlarında yer alan “Sıralamalara Genel Bakış” bölümünden inceleyebilirsiniz:

Organik Araştırma aracı ile pozisyon değişikliklerini takip edin

Sıralamada yer aldığınız toplam anahtar kelime sayısını daha iyi anlamak istiyorsanız Organik Araştırma aracını kullanabilirsiniz.

Araçta yeni, geliştirilmiş, kayıp ve düşüş gösteren anahtar kelimelerinizi analiz edebilirsiniz.

Başlamak için “Organik Araştırma ”ya tıklayın:

Ardından alan adınızı yazın ve “Ara” düğmesine basın:

Daha sonra aşağıdaki gibi görünen Organik Araştırmaya Genel Bakış sayfasına ulaşacaksınız:

Burada çok sayıda bilgi verici pencere öğesi ve grafik bulacaksınız.

Çok dikkat etmeniz gereken widget “Anahtar Kelimeler” widget’ıdır. Burada, alan adınızın şu anda sıralamada yer aldığı toplam anahtar kelime sayısını göreceksiniz.

Gördüğünüz gibi, Backliko şu anda 101,7 bin anahtar kelime için sıralanıyor:

“Anahtar Kelimeler” widget’ına tıklarsanız, anahtar kelime sıralama pozisyonlarınız hakkında size daha fazla bilgi sağlayan bir çubuk grafik sunulur.

Örneğin, “Tüm zamanlar” seçeneğini seçtiğimde:

Zaman içinde daha fazla anahtar kelime için kademeli olarak sıralama elde ettiğimi görebiliyorum.

Şimdi, yalnızca belirli konumlarda sıralanan anahtar kelimelerin sayısını görmek istiyorsanız, aşağıdaki filtre seçeneklerini kullanabilirsiniz:

Örneğin, İlk 3’ün yanındaki kutuyu seçmek, kaç anahtar kelimenin SERP’lerde İlk 3 sırada yer aldığını daha iyi anlamamızı sağlıyor:

Gördüğünüz gibi, yeşil çubuklarla temsil edilen “SERP Özellikleri” seçeneğini de açık bıraktık. Bu, Nisan 2023’ten başlayarak bu anahtar kelimeler için SERP özelliklerini ilk ne zaman kazandığımızı izlememize olanak tanıyor.

Genel performansınızı değerlendirmek için farklı sıralama konumlarını karşılaştırmak da yararlıdır.

Örneğin, ilk 3 sırada yer alan anahtar kelimelerin sayısını 21-50. sıralarda yer alanlarla karşılaştırabilirsiniz. Bu size hangi anahtar kelimelerin etkili performans gösterdiğini değerlendirme ve biraz dikkat gerektirebilecek olanları belirleme fırsatı sunar:

Gördüğünüz gibi, 21-50 pozisyonlarında ilk 3 pozisyondakinden daha fazla anahtar kelimemiz var.

Genel olarak, Organik Anahtar Kelimeler Trend grafiği sıralama konumlarınıza genel bir bakış elde etmek için kullanışlıdır. Ancak, daha ayrıntılı veriler arıyorsanız, “Pozisyon Değişiklikleri” sekmesine tıklayın.

Burada, belirli konumlarda sıralanan anahtar kelimelerin yanı sıra yeni, kaybedilen, iyileştirilen ve azalan anahtar kelime konumlarını görmek için filtreleri kullanabilirsiniz.

Konum Değişiklikleri sekmesinin yalnızca konum değiştiren anahtar kelimeleri göstereceğini belirtmek gerekir. Yani, alan adınızın sıralamada yer aldığı tüm anahtar kelimeleri göstermez.

Bununla birlikte, “Pozisyonlar” filtresiyle başlayalım. Bu filtreyi, SERP’lerde belirli konumlarda sıralanan anahtar kelimelerin konum değişikliklerini izlemek için kullanabilirsiniz.

Örneğin, yalnızca SERP’lerde İlk 10 sırada yer alan anahtar kelimeleri görmek istiyorsanız, “İlk 10 ‘u seçin ve ’Uygula ”yı tıklayın:

Araç size yalnızca hangi anahtar kelimelerin ilk 10’da olduğunu göstermekle kalmaz, aynı zamanda sıralamalarındaki değişiklikleri de izler. Bu, bir anahtar kelimenin ilk 10 pozisyon içinde yukarı veya aşağı hareket edip etmediğini görebileceğiniz anlamına gelir.

Örnek olarak “YouTube etiketleri” anahtar kelimesini ele alırsak, daha önce en üst sırada yer aldığını ancak şimdi SERP’lerde bir sıra aşağı kayarak ikinci sıraya düştüğünü fark edeceksiniz.

Sıralamadaki bu değişim, trafikte 1,2 binlik bir düşüşe neden oldu.

Sırada, sıralaması yükselen ya da düşen arama terimlerinizi, yakın zamanda sıralamaya başladığınız yeni anahtar kelimeleri ve sıralama kaybettiğiniz anahtar kelimeleri nasıl takip edeceğinizi göstereceğim. Bunu yapmak için “Konum Değişiklikleri” filtresini kullanmanız gerekecek.

Kazandığım “Yeni” anahtar kelimelere bir göz atalım:

Gördüğünüz gibi, backlinko sitesi şu anda 132 yeni anahtar kelime için ilk 10 sırada yer alıyor.

Aynı anda birden fazla filtre de kullanabilirsiniz. Bu örnekte, yalnızca SERP’lerde ilk 10 sırada yer alan yeni anahtar kelimeleri belirlemeyi seçmiş.

Sıralamalarda iyileşme veya düşüş gösteren anahtar kelimelerle birlikte sıralama kaybettiğiniz anahtar kelimeleri görüntülemek için filtreyi ihtiyaçlarınıza göre ayarlayın.

Genel olarak, Konum Değişiklikleri sekmesi anahtar kelime portföyünüzü hızlı ve kolay bir şekilde takip etmek için harika bir yoldur. Sıralama iyileştirmelerini veya sorunlarını tespit etmek için tüm anahtar kelimeleriniz arasında gezinmek yerine, daha verimli bir şekilde bilgi edinmek için filtre seçeneklerini kullanarak süreci kolaylaştırabilirsiniz.

Devam ediyoruz. Organik Araştırma aracında kullanabileceğiniz bir diğer faydalı sekme de “Pozisyonlar” sekmesidir:

Bu sekme ile “Pozisyon Değişiklikleri” sekmesi arasındaki en büyük fark, “Pozisyonlar” sekmesinin size sıralamanızdaki tüm anahtar kelimeleri gösterirken, “Pozisyon Değişiklikleri” sekmesinin yalnızca pozisyon değiştiren anahtar kelimeleri göstermesidir.

Örneğin, hangi anahtar kelimelerinizin SERP’lerde ilk 10 sırada olduğunu görmek istiyorsanız, “Pozisyonlar” filtresine tıklayın ve İlk 10’u seçin:

Ve şu anda ilk 10 sırada yer aldığınız anahtar kelimelerin bir listesini alacaksınız:

Kullanabileceğiniz bir başka filtre de “SERP özellikleri ”dir

Örneğin, hangi anahtar kelimelerinizin size öne çıkan snippet’ler kazandırdığını görmek istiyorsanız, “SERP Features on…” seçeneği altında “Featured snippets” seçeneğini seçin:

Semrush daha sonra bu anahtar kelimelerin bir listesini görüntüleyecektir.

GÜZEL!

Organik Araştırma aracında son derece aydınlatıcı bulduğumuz bir özellik de “Niyete Göre Anahtar Kelimeler” tablosudur:

Bu, sıraladığınız anahtar kelimeler için arama amacı dağılımının kapsamlı bir dökümünü verir. Her bir amaç için sıraladığınız anahtar kelime sayısını belirleyebileceksiniz:

…ve her bir amacın siteniz için çektiği trafik miktarı:

Beklendiği gibi, yazdığımız içeriğin çoğu insanlara öğretmeye ve bilgilendirmeye odaklandığından, çoğunlukla bilgilendirici anahtar kelimeler için sıralanıyoruz. Bu da SEO çalışmalarımızın web sitemizin temel amacı olan bilgi sağlama ile uyumlu olduğunu gösteriyor.

Anahtar Kelime Sıralamalarında Ani ve Önemli Bir Düşüşe Ne Sebep Olur?

Anahtar kelime sıralamalarında önemli bir düşüşün başlıca nedenlerinden birine daha önce değinmiştim: Google algoritma güncellemeleri. Ancak, anahtar kelime sıralamalarınızda önemli düşüşlere yol açabilecek başka faktörler de vardır:

Backlink profilinizde bir değişiklik

Yetkili ve ilgili web sitelerinden alınan yüksek kaliteli geri bağlantılar değerli varlıklardır. Bu tür geri bağlantıları kaybetmek, web sitenizin Google gözündeki otoritesini ve güvenilirliğini etkileyebilir. Sonuç olarak, özellikle kaybedilen geri bağlantılardan etkilenen anahtar kelimeler için sıralamalarınız düşebilir.

Öte yandan, son zamanlarda çok sayıda spam içerikli geri bağlantı edindiyseniz, bu bir Google cezasına neden olabilir ve bu da sıralamalarınızda önemli bir düşüşe yol açabilir.

Bu nedenle, backlink profilinizi düzenli olarak denetlemeniz gerekir.

Nasıl yapılacağını öğrenmek istiyorsanız, backlink denetiminin nasıl yapılacağına dair kapsamlı bir rehberim var.

İçerik kalitesi, kaldırılması veya değişiklikleri

Düşük kaliteli içeriğin düşük kaliteli sıralamalara yol açacağı açıktır. İçeriğiniz yanlış, sığ veya doğrudan başka bir yerden kopyalanmışsa, SERP’lerde sıralanmayacaktır.

Web sayfanızdaki içeriği kaldırırsanız veya önemli ölçüde değiştirirseniz de sıralamalarda ani bir düşüş meydana gelebilir. Google web sayfanızı tekrar ziyaret ettiğinde ve içeriğin artık kaliteli olmadığını tespit ettiğinde, sıralamalarda potansiyel bir düşüş görebilirsiniz.

Google Cezaları

Google, algoritmayı manipüle etmek için siyah şapka teknikleri kullandığınızı tespit ederse, sıralamalarınızın önemli ölçüde düşmesine neden olacak manuel bir ceza uygulayabilir.

Siyah şapka SEO teknikleri şunları içerir:

  • Şaibeli bağlantı oluşturma
  • Anahtar kelime doldurma
  • Yinelenen içerik
  • Gizlenme
  • Gizli metin veya bağlantılar                                                                                                                                                                                               Temel olarak, algoritmayı manipüle etmek için yaptığınız her şey muhtemelen geri dönecek ve bir noktada sıralamalarınızı etkileyecektir.

Sunucu geçişleri veya HTTPS geçişleri

Web sitenizin URL yapısını değiştirirseniz, HTTP’den HTTPS’ye geçerseniz, CMS’nizi değiştirirseniz veya bir site geçişi yaparsanız, bunları dikkatli ve doğru bir şekilde gerçekleştirdiğinizden emin olmanız gerekir. Bunu yapmamak, önemli bir sıralama kaybına neden olabilir.

Örneğin, HTTP’den HTTPS’ye geçerken eski sayfalarınızdan yeni sayfalarınıza 301 yönlendirmeleri ayarlamanız gerekir. Bu 301’leri yanlış ayarlarsanız hataları tetikleyebilir. Bu hatalar sıralamalarda düşüşe neden olabilir.

Teknik sorunlar

Yavaş sayfa yükleme hızları, 404 hataları, bozuk bağlantılar, sunucu kesintileri ve mobil uyumlu olmayan sayfalar gibi teknik sorunlar, sayfalarınızın hemen çıkma oranını muhtemelen artıracaktır. Sonuç olarak, bu durum anahtar kelime sıralamalarınızda düşüşe neden olabilir.

Bir diğer yaygın teknik sorun da yanlış direktifler içeren bir robot.txt dosyasıdır. Bu dosyalar Googlebot’a yönergeler sağlayarak etki alanınızdaki tarama davranışını etkiler.

Yanlış direktifler içeren bir robots.txt dosyası oluşturursanız, taranabilirlik sorunlarına ve nihayetinde sıralama sorunlarına yol açabilir.

Mevsimsel anahtar kelimeler

Sezonluk anahtar kelimeleri hedefliyorsanız, mevsimsellik veya değişen kullanıcı amacı nedeniyle sıralamalarda doğal dalgalanmalar yaşayabilirsiniz.

Bu genellikle mevsimsel anahtar kelimeleri hedefleme paketinin bir parçasıdır. Sezon tekrar geldiğinde sıralamalarda tekrar yükseldiklerini fark edebilirsiniz.

Öte yandan, her zaman yeşil kalan anahtar kelimeler yıl boyunca geçerliliğini korur.

Anahtar Kelime Sıralamasındaki Düşüşe Nasıl Müdahale Edersiniz?

Son olarak, anahtar kelime sıralamalarınızda önemli bir düşüş fark ettiğinizde ne yapmanız gerektiğine değineyim.

Sitenizi denetleyin

Anahtar kelime sıralamasında ani bir düşüş yaşarsanız yapmanız gereken ilk şey sitenizi denetlemek olacaktır. Bu, backlink sorunları, teknik sorunlar veya diğer sayfa içi veya sayfa dışı sorunlar olsun, sitenizin yaşadığı tüm sorunları vurgulayacaktır.

Sorunlarınızı tam olarak tespit ettiğinizde, tam olarak neyi düzeltmeniz gerektiğini bilirsiniz.

Yukarıda bağlantısını verdiğimiz kılavuzu okuduysanız, backlink profilinizi nasıl denetleyeceğinizi biliyorsunuzdur.

Şimdi size sitenizi teknik ve sayfa içi SEO sorunları açısından nasıl denetleyeceğinizi göstereceğim. Semrush’ın Site Denetimi aracını kullanarak sitenizin tamamını tarayabilir ve tüm sorunların kapsamlı bir listesini ve bunları nasıl düzelteceğinize dair öneriler alabilirsiniz.

Site Denetimi aracını sol taraftaki menüde Sayfa İçi ve Teknik SEO bölümünün altında bulabilirsiniz:

Ardından, alan adınızı yazın ve “Denetimi Başlat” düğmesine basın:

Semrush daha sonra sitenizi herhangi bir hata için taramaya başlayacaktır. Denetim tamamlandığında Site Denetimine Genel Bakış sayfasına ulaşacaksınız:

Bu size sitenizin mevcut durumu hakkında genel bir bakış sağlayacaktır. Widget’lardan herhangi birinde “Ayrıntıları görüntüle” seçeneğine tıklarsanız, bu belirli raporlarla ilgili daha ayrıntılı bilgileri inceleyebilirsiniz.

“Sorunlar” sekmesine tıklayarak hataların, uyarıların ve bildirimlerin tam bir dökümünü görebilirsiniz:

Bu hatalardan birine tıklarsanız, etkilenen sayfaları analiz edebilirsiniz. Örneğin, “sitemap.xml’de 12 yanlış sayfa bulundu” seçeneğine tıklarsak, tam olarak hangi 12 sayfanın etkilendiğini belirleyebiliriz:

…ki biz de gidip bunu düzeltebiliriz.

İçeriğinizi güncelleyin

Sıralamalarınızın düştüğünü fark ederseniz, buna katkıda bulunan olası faktörlerden biri güncelliğini yitirmiş içerik olabilir.

Örneğin, “2020‘nin En İyi Paleo Diyeti İpuçları” başlıklı bir makale, “2023’ün En İyi Paleo Diyeti İpuçları” başlıklı bir makaleye kıyasla oldukça eski görünüyor.

Arama motorları, kullanıcılara güncel ve alakalı içerik sunmaya büyük önem verir. İçeriğiniz güncelliğini yitirdiğinde yalnızca okuyucular için cazibesini kaybetmekle kalmaz, aynı zamanda arama motoru sıralamalarınızı da olumsuz etkileyebilir.

Kullanıcıların en yeni bilgileri ve trendleri yansıtan içeriklerle etkileşime geçme ve bu içeriklere güvenme olasılığı daha yüksektir. Rekabetçi kalabilmek için içeriğinizi sürekli olarak güncellediğinizden, istatistiklerinizi yenilediğinizden ve bilgilerinizi gerektiği şekilde revize ettiğinizden emin olmanız çok önemlidir.

Arama amacını eşleştirin

İçeriğinizin web kullanıcılarının sorduğu soruları gerçekten yanıtladığından emin olmanız gerekir.

Hedef kitlenizin ilgisini hızlı bir şekilde çekmeniz ve onların ilgisini canlı tutmanız gerekir – bunu yapmanın ana yolu, içeriğinizi onların temel sorunlarını ele alacak ve bunlara çözümler sunacak şekilde yapılandırmaktır.

Kullanıcınızın arama sorgusuna mümkün olan en kısa sürede, yani makalenin ilk birkaç satırı içinde yanıt vermeyi hedefleyin. Kullanıcıları makalenizin tamamında gezinmek zorunda bırakmayın, çünkü bunu yapmaları pek olası değildir.

Aslında, yanıtlar için başka bir yere bakma olasılıkları daha yüksektir. Yeterli sayıda kullanıcı başka bir yere giderse, kitlenizi ve sıralamanızı tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Sıralamanızda bir düşüş fark ederseniz sayfalarınızı analiz edin ve içeriğinizin kullanıcıların arama amacına uygun olduğundan emin olun.

Rakiplerinizi analiz edin

Rakipleriniz içeriğinizi analiz etmiş ve sizi geride bırakmak için kendi içeriklerini optimize etmek üzere adımlar atmış olacaktır.

Dolayısıyla, sıralama kaybettiğinizi ve bir rakibinizin üstünlük sağladığını fark ederseniz, sayfalarını analiz etmeniz ve sayfanızı daha fazla değer ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayacak şekilde optimize etmeniz için fırsatlar olup olmadığını görmeniz gerekir.

Anahtar Kelime Sıralamalarınızı Ne Sıklıkta Takip Etmelisiniz?

Çoğu SEO görevi gibi, anahtar kelimelerinizi de periyodik olarak takip etmeniz gerekir.

Ancak, anahtar kelimelerinizi hangi sıklıkta takip etmeniz gerektiği tamamen sektörünüze, karşı karşıya olduğunuz rakiplere ve anahtar kelime takibine ayırmanız gereken zaman ve kaynak miktarına bağlıdır.

Takibi ne sıklıkta yapmanız gerektiği konusunda size kabaca bir fikir vermek için farklı işletme türleri için önerilerimi aşağıda bulabilirsiniz:

Aylık izleme

Anahtar kelimeleriniz genel olarak istikrarlıysa ve rekabet düzeyleriniz çok yüksek değilse, aylık anahtar kelime takibi yapmanız önerilir. Aylık takip, yapabileceğiniz en az şeydir. Bu nedenle, fazla zamanınız veya kaynağınız yoksa en azından ayda bir kez sıralamalarınızı kontrol etmeye çalışın.

İki haftada bir

Yeni bir SEO kampanyası başlattıysanız, muhtemelen doğal olarak sıralamalarınızı sık sık kontrol ediyor olacaksınız. İki haftada bir kontrol etmek, size diğer SEO görevlerine odaklanmak için yeterli zaman verirken küçük değişikliklerle güncel kalmanızı sağlayacaktır.

Haftalık izleme

Rekabetin yüksek olduğu bir sektördeyseniz anahtar kelimelerinizi haftalık olarak takip etmenizi öneririm. Yani, sıralamalarınız doğal olarak düzenli bir şekilde dalgalanıyorsa. Bunu sık sık takip etmek, dalgalanmaları kontrolden çıkmadan önce yakalamanızı sağlayacaktır. Bu sıralama değişikliklerini tespit ederek, bunların üstesinden gelmek için içeriğinizde ayarlamalar yapabilirsiniz.

Günlük takip

Günlük takibi yalnızca şu nedenlerle öneriyoruz: Yakın zamanda bir Google cezasıyla karşılaştıysanız veya kurtarma için aktif olarak çalışıyorsanız ya da Google yakın zamanda büyük bir algoritma güncellemesi yayınladıysa. Günlük takip, bu güncellemelerin sıralamalarınız üzerindeki etkilerine ilişkin önemli bilgiler sağlayabilir.

Kaynak

Seo İçin Anahtar Kelime Bulma Makalemizi buraya tıklayıp okuyabilirsiniz.

 



Powered by WordPress